Tájékoztató - Adók befizetéséről

Technikai zavar a helyi adók körül – Tájékoztatás

Tisztelt Adózók!

A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések (Balatonfüred, Balatonszőlős, Dörgicse, Pécsely, Vászoly) tekintetében a hivatal adóhatósága küldi ki a helyi adók befizetéséről szóló határozatokat, értesítőket és csekkeket.

Az adóhatósági feladatokat 2019. évtől valamennyi önkormányzat egy ASP nevű adónyilvántartó rendszer segítségével köteles elvégezni, melyben a nagy mennyiségű adatállományok előállítása és kiküldése nehézségekbe ütközik. A rendszer működése jelenleg még instabil, használata jelentős többlet munkaráfordítást igényel. Bízunk benne, hogy dolgozóink erőfeszítésének köszönhetően a problémák sorozata időben leküzdhető lesz és sikerül kompenzálnunk az informatikai rendszer okozta, rajtunk kívül álló okok miatti késedelmet.

Az adózóinknak küldendő határozatok, értesítések és csekkszelvények előállítása jelenleg is folyamatban van. A határozatok postázása magánszemélyek részére tértivevényes levél formájában fog megvalósulni, melynek darabszáma csak Balatonfüred tekintetében a 10.000-es példányszámot is átlépi. Fizetési kötelezettségeiket a határozatok véglegessé válását (kézhezvételt követő 16. nap) követő 15 napon belül pótlékmentesen teljesíthetik.

Egyben felhívjuk az ügyfélkapuval rendelkezők figyelmét, hogy az E-önkormányzati portál (https://e-onkormanyzat.gov.hu/) adóegyenleg lekérdezés menüpontjában lekérdezhetik esedékes helyi adófizetési kötelezettségeiket addig is, amíg a posta kézbesíti a papíralapú küldeményeket. Ügyfélkapus belépést követően az adott felületen, az „Adók, díjak, illetékek befizetése” menüpontban bankkártyás fizetés is lehetséges.

A fenti problémák miatt adózóink szíves türelmét és megértését köszönjük!

Balatonfüred, 2020. március 13.

dr. Tárnoki Richárd s.k.

címzetes főjegyző

Kapcsolódó cikkek